Berlin

Att ta sig från/till flygplatsen
(Flygplatsen i detta fall är Tegel då den nybyggda flygplatsen ännu inte är tagen i bruk pga enorma mängder byggfusk)

Taxi in till city kostar nånstans mellan 20 - 35 euro beroende på vem som kör, när man åker och vart i city du ska. Men det tar ca 25 min in till Alexanderplatz. Det finns taxiköer utanför terminal där det är ordning och reda och man helt enkelt tar första lediga bil längst fram i kön.

Det går även buss till city. Vet ej hur mycket det kostar eller hur länge det tar.

 

Värt att se

Rekommenderar att man tar en sightseingbuss runt staden.
Detta rekommenderar jag att man gör i alla städer man besöker och det finns tillgängligt. Åk först och få en bild av hur staden ser ut. Kliv sedan av och besök dom ställen du tycker är intressanta.

I Berlin finns det flera olika bussbolag som åker runt. Kostar från ca 10 euro till 22 euro, allt beroende på längd och typ av guidning. Någon har liveguidning och någon har varianten med hörlurar med olika språk. Fanns på svenska på våran buss.
22 euro var kostnaden för en 2 dagars biljett.
Resan vi valde tog ca 3 timmar effektiv tid. Klart värt pengarna. Vi fick en bra bild av staden och vilka områden vi vart intresserade av att besöka.

Checkpoint charlie
Den berömda övergången mellan öst Och väst Berlin

Upplev hur det kunde kännas under det kalla kriget. Museeum och utställningar runt omkring övergången förklarar hur det verkligen kunde kännas och hur det såg ut. 

Brandenburger tor
Den gamla stadsporten in i Berlin där den stora gatan Unter den Linden börjar.

 

Unter den Linden
Gatan där kyrkor, museum,universitet, opera och teater samlas i gamla byggnader. Gatan går från Brandenburger Tor upp mot Alexanderplats där stadens stora sevärdhet ligger. Tv tornet. Ett 365 m högt torn med utsiktsplats och restaurang uppe på en snurrande platå.

Muren
"Die mauer" som spärrade av Västberlin så inga kunde fly från öst till väst.
Den är sparad på ett par ställen runt om i staden som ett historiskt dokument.
Måste bara ses. Över hela staden så är det lagt gatstenar precis där muren har gått. Så du kan om du vill ta en promenad och följa i stort sett murens sträckning runt staden.

Tempelhof
Den gamla militärflygplatsen som ligger inne i Berlin.
Den är nedlagd men flygfältet med dess banor finns kvar.
Används idag som utflyktsmål, en slags park där man bla kan gå runt och titta på folk som cyklar, åker skateboard eller inlines på banorna där det tidigare startade militärflygplan.
Ta med en picknickkorg och slå dig ned och njut.

Kurfurstendamm
Området där alla, och då menar jag alla butikskedjor verkar ligga.
Som ett litet shoppingparadis för den som älskar shopping.

 

Att äta/dricka

Hackschenmarkt
Ett vattenhål för dom som gillar mat och dryck.
Mängder av restauranger och pubar samlas på detta lilla torg. Flertalet av restaurangerna ligger under själva järnvägen då stationen ligger mitt på torger uppe på en bro. Ett av ölhaken har öppen dygnet runt och heter således "Am to Pm"

Park Inn Hotell 
Ta en drink uppe på terassen som ligger på alexanderplats.
På 45 våningen har man en bra utsikt över Berlin.
Kostar 3 euro att ta sig dit upp.

Kringlor 
Man måste ju givetvis äta en kringla. En så kallad bretzel.
Kostar ca 1,50 att köpa på gatan. Fungerar bra som ett litet mellanmål eller som snacks till ölen. Köper man dom på affären så kostar dom knappt 50 cent.
Så köp med några till hotellrummet och mys ihop med en kall öl innan du går och lägger dig.

 

Transporter  
Att ta sig runt i Berlin är lätt. Det kryllar av bussar. Spårvagnar och tunnelbanor. Eller ta en taxi som inte alls är speciellt dyrt.
Eller ta en promenad. Det finns mycket att se.

 

Övrigt 
Stora delar av staden bombades sönder under andra världskriget. Men mycket är återuppbyggd till hur det såg ut innan. Likväl som staden består av nybyggda futuristiska hus där man kan tro att arkitekterna hade firmafest då dom ritade husen. Gamla östsidan har ju givetvis sina 60 tals kolosser till hus där allt är grått och fyrkantigt. Så på så sätt är det lätt att förstå vad som tillhörde öst respektive väst.
Det finns även många gamla byggnader, och lite här och var sitter det skyltar som förklarar vad det är för hus eller plats man är på. Staden förknippas ju starkt med andra världskriget och det kalla kriget. Så många av skyltarna handlar om detta.

Prisnivå
Mellan


Valuta
Euro

 

 

 

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.    (klicka här för att förlänga premium)(info & kontakt)