New York

Nedan skriver jag om Manhattan som är den delen av New York som dom flesta förknippar staden med. 

Att ta sig från/till flygplatsen

I New York finns det 3 internationella flygplatser ( eller fler?) I detta fall handlar det om JFK som är den jag flygit till.

JFK Flygplats ligger några mil utanför Manhattan. För att ta sig därifrån kan man bla ta taxi vilket vi gjorde. Vid ankomsthallen så finns det en taxikö där man ställer sig och inväntar en ledig bil. Enkelt och smidigt då det är samma pris på alla bilar och det är fasta priser. Osäker på priset till Manhattan då vi åkte till Edgewater New Jersey som är lite längre bort och med några extra bro/tullavgifter. Den resan kostade 130 Dollar.  men tror att till Manhattan kostar det ca 50 dollar plus tull/broavgifter. Tror dom avgifterna är ca 10-15 dollar.  Resan tar ca 1 tim. Men kan även gå fortare alternativt ta mycket längre tid. Allt beroende på trafiksituationen. 

Ett tips är att åka i god tid när ni ska flyga hem så ni inte missar planet. 

Förutom taxi är det även möjligt att ta tåg, expressbuss eller shuttlebuss. Dessa alternativ är billigare men tar lite längre tid. Och sen tar dom dig inte heller direkt fram till ditt boende. Då jag själv inte använt dessa alternativ så vet  jag inga priser. 

 

Transportsätt


Att förflytta sig i new york är enkelt. Det är bara att ta tunnelbanan. Det finns flertalet linjer och dom går kors tvär över stan. Ni som åkt tunnelbana i Sthlm på 80 talet kommer känna er som hemma. Det är trångt och känns slummigt men ändå välskött och inte så nedsmutsat. En härlig lite annorlunda miljö. 

Deras motsvarighet till T-Centralen heter port authority Och ligger på 42:a gatan. Därifrån går det bussar och tunnelbanor. Det ligger ganska nära turiststråken så det är ett bra ställe att ha som utgångspunkt. 

Att åka är billigt. En biljett kostar 2,5 dollar och är samma pris oavsett barn/vuxen och det finns inga zoner. Utan det är bara att kliva på och åka dit du vill. Biljetten gäller i 2 timmar. 

Biljetter köper man antingen i maskiner på stationerna eller i en bemannad kur. 

Att åka taxi i NY är väl det mest klassiska man kan göra. Kliva in i en gul bil och säga " go to 6:ave and 34 street" eller liknande, givetvis beroende på vart du ska. Taxi är billigt men kan ta en jäkla tid. Trafiken på Manhattan kan få  fredagsrusningen på Essingeleden i Sthlm att vara en ren njutning. Åk inte taxi i rusningstrafik och helst inte i dom mest folkrika delarna, dvs där alla turister är. 

Ska ni ta en taxi ut till New Jersey så lägger dom på 20 dollar extra plus bro/tunnel avgifter. Tror dom gör detta för att dom får bomma tillbaks. Dvs dom får inga returer från Jersey. 

Vi bodde I Edgewater på New Jersey när vi var där. Med buss tog det ca 20 min till port authority och kostade 3,5 dollar. Alternativt kunde man ta en båt över Hudson floden. Det tog 8 min och sen en buss från båtterminalen till port authority. Kostade 9 dollar. Så ett tips kan vara att bo på Jersey. Det är billigare samt fräschare hotell än Manhattan. 

 

Värt att se 

Det finns mycket att se och göra i NY. 

Att bara spatesera runt på gatorna och kolla in folk och miljöer är häftigt. Speciellt om man kommer utanför turistområdena där vanliga människor håller till. Turisterna trivs bäst i områdena runt 5-9 ave och 32:a gatan upp till centralpark. Där finns bara turister. Dyra lyxbutiker och tursistshoppar. Men mer om det senare under en annan kategori. Typ Shopping.  

Alla som sett filmer inspelade i NY vet ju att folk blir mördade som flugor och det är poliser överallt, sirenerna tutar 24/7 och man kan knappt sova. Om folk blir mördade titt som tätt låter jag vara osagt. Men poliser finns det gott om. Du ser i stort sett en polisbil i varje gatkorsning. Och Sirenerna tutar oavbrutet. Nu kanske vi inte ska låta polisen få äran för allt tutande. Ambulans och framförallt brandkåren hjälper gärna till att förgylla luften med olika toner. Om du lyckas hitta en polisbil utan en buckla är du duktig. Jag vet inte om dom är dåliga chaufförer eller om dom bara envisas med att parkera rakt på en brandpost varje gång dom ska gripa någon. Eller så är det som på film, man ska bara knuffa lite på andra bilar om dom inte stannar. Vilket dom aldrig verkar göra isf. 

Brandmän i New York är ett särskilt släkte. Brandbilarna är utrustade säkerligen med släckutrustning, stegar och annat bra ha vid olyckor. Men även med stora amerikanska flaggor. Horn från highland cattle ( kossor med stora horn) framme på "ko"fångaren samt annat krimskrams. Ser ut som om bilarna rymt från någon tecknad serie typ Kalle Anka.  Även brandstationerna som är inrymda i små lokaler runt om i stan är värda att se. 

Ta tunnelbanan till Canalstreet. Där finns Little Italy och China town. Troligtvis inte så mycket att se. Men då områdena är klassiska och vart med i mängder av filmer måste man iaf ha tagit en promenad där och komma hem och säga "jag har vart där". Vi gjorde misstaget att äta middag i Little Italy på den stora restauranggatan. Det kryllar av restauranger vägg i vägg där. Och alla är italienska. Jodå. Maten var italiensk. Klassisk pastarätter, pizza och rödvin och gatan känns precis som tagen ur valfri maffiafilm. Men jag tror ju inte att dom som jobbar där är mer italienska än vad jag är. Så det är inte så genuint som dom vill påskina. Lägg dom pengarna på ett annat ställe. Visst maten var god men svinigt dyrt. Japp, vi gjorde det. Gick på en klassisk turistfälla.  

En favorit som man inte får missa är Coney Island. Alla som sett "The Warriors" vet vad jag pratar om. Och är man uppvuxen under 80 talet så Är det en odödlig klassiker. Att åka samma väg som killarna på tunnelbanan och känna vibbarna av NY på 80 talet är oförglömligt. att sen stå på samma strand som dom i slutet på filmen. Ja då är känslan total. Min stora miss som grämer mig fortfarande är att jag missade att köpa en T-shirt med "The Warrior" gänget på som endast såldes på Coney Island. Jaja. Jag är ju inte död ännu och kommer förhoppningsvis tillbaks dit. 

Hur som haver. Coney island ligger en bit söder om Manhattan. Ta tunnelbanan till Stillwell Aveny. Nu blir jag osäker på tiden. Men det tog nog 45-60 min från port authority. När du väl är där så är det 2 min promenad till stranden. Runt omkring den berömda strandpromenaden finns det nöjesfält med bla den gamla klassikern "Cyklone" som i år fyllde 80 år. En gammal trotjänare av trä. Kan säga att det va en resa av rang. Huvudet och kroppen flög åt alla håll och kanter. Och magen fick sin beskärda del oxå. Klart väl ett åk. Det kostade om jag inte minns fel typ 10 dollar att åka. Sen finns även det klassiska pariserhjulet "Wonderwheel" som syns i början av filmen "The Warriors" 

Det finns även gott om barnattraktioner och en riktigt rolig gocartbana. Sen finns det gott om matställen. Bla klassiska "Nates" där det varje år hålls " äta mest varmkorv" tävlingen som vinns av världens smalaste kines år efter år. Tror han sväljer 37 korvar. Så mycket korv får inte jag i mig på en hel grillsäsong. Märkligt värre, men så är det. 

Hela stället andas 60-70 tal. Allt är gammal men ändå väbevarat. Helt klart värt ett besök. Om inte annat för att slappa på stranden en dag efter allt shoppande i stan. Ett tips dock är nog att inte åka hem för sent. Dvs efter mörkrets inbrott. Stället kring tunnelbanan känns lite sisådär. Inne på Mc Donalds toa ligger det pundare, och runt omkring finns dom där typerna din mamma helst inte vill att du umgås med. 

Ett annat tips är " the high line park" En gammal industrijärnväg som går uppe i luften ibland husen. När den var aktiv levererade den kött från meatpacking district ut till resten av NY med omnejd. Idag är det en park tack vare att någon lyckades hindra stan från att riva den. Den går från 18:e gatan till 30: e jämns med 9:e avenyn. Det finns fler upp/nedgångar längs sträckan. Klart värt en promenad i grönskan ovan stressen där under. Mitt på finns det cafe och konstutställningar. Även toaletter om det är så att nöden trycker på. Så köp med en kopp kaffe eller en lunchpåse och sätt dig på en bänk och bara njut. 

Sen finns det ju mängder av andra klassiska sevärdheter som man "bara måste se". 

Rockefeller center. Empire center. Grand central. Time square. Frihetsgudinnan. Ellis island. Hangarfartyget. Centralpark. Ground zero. Wallstreet. Batterypark mm mm

Kommer inom kort skriva om dessa saker 

 

Att äta

 

 

 

 

 

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.    (klicka här för att förlänga premium)(info & kontakt)