Palma De Mallorca

Att ta sig till/från flygplatsen
Ca 150kr med taxi till city.
Tar ca 15 min

 

Att se/göra

Hyr en bil och åk upp i bergen på slingriga bergsvägar där man lätt kan få svindel.

Vi hyrde bil via hotellet och ett litet bolag. En mellanklass modell kostade 65 euro för en dag. Och då ingick försäkring och fria mil. Kollade priser på nätet hos dom stora bolagen och då skulle det kosta ca 2000kr. Så kolla runt in ni bokar.

Åk ned till Antradx på södra Mallorca. Ett par mil söder om Palma. Åk kustvägen via Magaluff. Där svänger ni upp i bergen mot Valldemosa. Resan är inte lång ca 3 mil men tar 1,5 tim att åka med fikastopp vid en restaurang högst upp med vidunderlig utsikt. Stanna sedan i Valldemosa för en lunch och bensträckare.
Antingen fortsätter ni sedan vidare i bergen till staden Sollero som ligger i Apelsinodlarområdet ca 3 mil till bort och efter det svänger ned mot Palma eller åker direkt mot Palma efter Valldemosa. För att där nere ta motorvägen ca 6 mil upp till badorten Allcudia. Väl där svänger Ni av mot pollenca. Åker igenom badorten Pollencas vidsträckta strand och vidare mot Cap formentor. Den norraste punkten på Mallorca.

Den sträckan kan ha vart den häftigaste och framförallt läskigaste körningen jag någonsin gjort. En stigning uppför flera branta berg på smala vägar där knappt 2 bilar får plats i bredd. Där det på sina ställen saknas vägräcken och dom befintliga knappast gör någon större nytta. Var hyffsat svettig vid framkomst till fyren som var målet. Där finns ett enklare cafe. Två koppar kaffe och lite fotografering senare var det dags för returresan och det var faktiskt inget jag såg fram emot. Då är jag ändå en van chaufför med 6000 mil om året i bil.

Men absolut. Tycker du det är kul att köra bil och framförallt har skinn på näsan så rekommenderar jag starkt denna trip. Men ett tips. Titta rakt fram och inte ut åt sidorna ;-)

 

Apelsintåget
Ta Apelsintåget från Palma till Sollero.
Byggdes 1912 för att frakta apelsiner från odlingarna ner till Palma.
Man åker i tidstypiska trävagnar i sakta mak. Det är lite vilda western känsla. Tåget Går från centrala delarna av Palma och slingrar sig upp i bergen genom tunnlar (den längsta tar 7 min att åka igenom) och bergssidor.

Väl framme kan man ta spårvagnen i samma stil ned till havet och ta ett dopp eller bara sätta sig på torget och ta en glass och titta på människor.

Resan tar 1 tim och kostar 19,5 euro tur/retur. Man har ca 2 tim på sig i Sollero innan tåget går tillbaks. Det går visserligen fler tåg under dagen så stressa inte. Det sista går 18,30.

Tåget är även med i Jönssonligan på Mallorca

 

Katedralen
På tal om Jönssonligan så måste man besöka Katedralen. Ni vet den där ödlan och brorsan tar kungakorset framför ögon på Sickan.
Vilket imponerande bygge. Att bara se det utifrån är tillräckligt om man inte vill betala 6 euro i inträde. Ta en promenad i kvarteren och bara gå runt och insup atmosfären.
På kvällen är katedralen upplyst. Ser riktigt häftigt ut.

 

Marinan
Ta en promenad runt marinan och titta på båtar man knappt trodde fanns.
Båtarna som glider runt i Svenska vatten ser ju ut som jollar i jämnförelse.

 

Castell de Bellver
Fästningen som ligger på en höjd vid Palma.
Den byggdes på 1300 talet för att försvara hamninloppet till Palma av kung Jaime den III.
Ligger uppe på en kulle och det krävs ork och benmuskler för att orka gå hela vägen upp.
Vi fuskade och tog en taxi.
På söndagar var inträdet gratis. Och då vi var där en söndag så jag vet tyvärr inte vad det kostar att gå in.
Det är väldigt fin utsikt över hamnen och delar av staden.

 

Att äta/dricka
Paella, risotto, och framförallt Tapas. Dom små rätterna man beställer in lite olika sorter av.
Tex räkor i het vitlök. Musslor i vitlök. Oliver. Korvar eller små köttbitar. Kostar lite olika beroende på vart du stannar. Men du kan hitta en portion från ungefär 3 euro st och uppåt. Vissa ställen har olika menyer med tex 5 st portioner för 10 euro. Räkna med 3 st per person för att känna dig nöjd.

Och till detta dricker man givetvis en kall öl. Ölen skilljer sig inte mycket från en klassisk Pripps Blå. Ljus, lättdrucken och billig. Från 1,5 euro till 5 euro beroende på ställe.
I barområden är den billgast då konkurrensen är som hårdast.
Även groggar är billigt och ligger på ca 5 euro.

 

Övrigt
Det är billigt att resa hit. Både Norwegian och Ryanair flyger hit för några ynka hundringar enkelväg.
Kör en weekendresa. Tar endast 3,5 tim från arlanda.

 

Prisnivå
MedelValuta
Euro

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.    (klicka här för att förlänga premium)(info & kontakt)