Warszawa

Att ta sig från/till flygplatsen


Vad jag vet är taxi det enda sättet att ta sig därifrån. Troligtvis finns det även bussar. Men jag är inte säker på det. och då taxi är billigt att åka i Polen så rekommenderar jag det. 

När ni klivit ut genom tullfiltret så följer ni bara skyltarna som visar vägen till taxi. Precis utanför den entren där dom finns så är det en taxikö och taxivärdar som hjälper er. Dom är märkta med gula västar och visar er till rätt taxi. Taxibilarna dom använder är godkända och fulkör inte. Men diskutera priset innan ni åker för det finns inga fasta priser. In till city och centralstationen kostar det ca 100 svenska kronor. Men det kan oxå kosta 50 eller 200 kr.  Betalar ni med euro blir det ca dubbla priset, så växla till dig zloty och betala med det.

Resan till city tar ca 15 min. 

Observera att det står typer innanför utgången och frågar om ni vill ha taxi. Skippa dessa killar då det är svarttaxi och mycket dyrare. 

 

Att se/göra

Pawiak f
ängelset
En liten bevarad del av ett stort fängelse som användes på slutet till att ta hand om framförallt politiskafångar. Men även "vanliga" fångar.
Hela fängelset jämnades med marken under slutet av ww2. Men denna del är restaurerad och ett 10 tal celler finns kvar så man kan få en liten inblick i hur det fungerade. Upp till 18 fångar på en cell byggd för 3 !!! En Friggebod är rymligare.
Inträde ca 20kr

Gestapos högkvarter
Ett bevarat minne från Hitlers tortyrkammare där politiska fångar plågades och dödades.
Inträde ca 20kr och då gäller den biljetten även till Pawiakfängelset.

 
Upprorsmuseeumet "Warzsawa uprising"
Ett museeum som visar hur Warzsawaborna tröttnade på Hitler och Tyskarna och gjorde ett uppror. Intressant och lärorikt. Mycket bilder och framförallt mycket vapen som hittats gömda på senare tid då staden byggts ut.
Dom visade en film som är inspelad efter krigsslutet. Ett plan flyger över staden och filmar förödelsen. Helt sjukt. Det är bara ruiner kvar. Av en hel stad. Titta på den och förundras över människans dumheter.
Klart värt ett besök.
Inräde ca 20kr


Gamla stan

Nästan hela jämnades till marken under slutet av ww2 då Tyskarna beslutade "Ta inga fångar och jämna staden med marken". Ca 80% förstördes av bomber. Men idag är den gamla staden från 1500 talet återuppbyggd igen till hur den såg ut från början.
Klart värt ett besök. Påminner mycket om gamla stan i Sthlm.

 

 

Att äta/dricka

Öl är billigt. En stor stark ca 10-15kr kanske tom billigare på rätt ställe. Men knappast dyrare.

Ikväll åt familjen middag bestående av förrätter. Varmrätter och efterrätter. Samt dryck för ca 600 svenska kronor. Då är vi 4 st och både läsk, öl och vin inmundigaste. Och maten var riktigt god samt snabb och trevlig personal.

Var ute med ett gäng killar och åt grilltallrik (mycket kött) med sallad och potatis samt 1 liters öl 150 kr.

Hamburgare på tex Mc Dolnalds kostar ca 30kr för big meny.
En cheeseburgare 7 kr

 

Transporter

Att åka taxi är billigt. startavgiften är ca 16 kr och sen tickar det på med ca 5 kr/km
Att jämnföra med i Sverige där det kostar 42 kr att bara kliva in i en taxi.

Finns även spårvagn, tunnelbana och bussar att ta sig runt med.
Har inga priser då jag inte tesat dessa

 

Övrigt
Staden i sig är ganska ful. Påminner mycket om andra gamla Öststats städer. Grått, tråkigt och stora betongklumpar till hus. Fast det är klart. Staden jämnades med marken och att återuppbygga kostade säkert en hel del. Så det fick bli fyrkantiga lådorför folket att bo i.

Men ta gärna en promenad runt om i stan. Inte bara city utan gärna lite utanför oxå. En konstig känsla att se blandningen av nya skyskrapor bredvid förfallna hus.
Lite här och där dyker det upp små monument över saker som hände under kriget.
Tyvärr väldigt svårt att förstå vad om man inte kan polska. För dom snålar väldigt mycket med engelska skyltar på saker och ting.

Varför åka hit?
Fortfarande prisvärt och det finns en hemsk historia att ta del av, WW2.

Prisnivå
Billigt

Valuta
Zloty 

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.    (klicka här för att förlänga premium)(info & kontakt)